De IJzermonding: een unicum!

Gepubliceerd op 4 februari 2024 om 08:56

Aan de indrukwekkende monding van de IJzer, bij Nieuwpoort, vermengt zoetwater zich rechtstreeks met de zilte golven van de Noordzee. Hier ontstaat een uniek ecosysteem, een waar paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Slikken, schorren, duinen, stranden en polders vormen samen een harmonieuze biotoop die je, samen met je hond, kunt verkennen via een uitgebreid netwerk van wandelpaden.

Informatiepanelen langs de route vertellen boeiende verhalen over de wonderen van de IJzermonding.

Dompel jezelf onder in een wereld vol leven, waar kiezel-, blauw- en groenwieren gedijen en een overvloed aan microscopisch leven het slik bevolkt. Bij laagtij onthullen schorren zich, begroeid met een scala aan planten zoals kweldergas, zeeweegbree, lamsoor en strandkweek. Deze flora vormt een waar festijn voor zangvogels zoals kneu, frater, strandleeuwerik en sneeuwgors, evenals voor waddenvogels zoals wulp, bonte strandloper en scholekster.

Regelmatig kan je zeehonden spotten in de plezierhaven van Nieuwpoort. Foto door Christel De Meyer.

De diversiteit strekt zich uit tot duinen, waar geel walstro, blauwe bremraap en tapuit gedijen. Voor een unieke vogelobservatie zijn er vogelkijkwanden en een speciale natuureducatieve getijdenpoel met amfitheater. Hier kun je vanaf de eerste rij genieten van het rijke leven in de zilte kreken en slikken. Wie weet kom je zelfs een nieuwsgierige zeehond tegen, die dit gebied opnieuw lijkt te hebben ontdekt.

Op sommige dagen wandel je over een verlaten strand met enkel het geluid van zang- en waddenvogels.

De geschiedenis van het natuurreservaat is fascinerend. Voorheen bedreigden verzanding, vervuiling en verkaveling dit zeldzame stukje natuur. Gelukkig keerden de kansen dankzij natuurherstelcampagnes, waaronder het Plan Zeehond van Natuurpunt in 1993. De Vlaamse overheid erkende het gebied als natuurreservaat en ondernam concrete maatregelen om de kwetsbare natuur te herstellen. Europa droeg bij via het LIFE-project Integral Coastal Conservation Initiative.

De vuurtoren aan het kamp van Lombardsijde.

Het herstelproces omvatte verschillende fasen, waarbij zelfs de afbraak van een vervallen maritieme basis plaatsvond. Het feit dat de zeehond na vele jaren terugkeert naar de IJzermonding is een veelzeggend teken van het succes van deze inspanningen. Dit gebied is trots op zijn Natura 2000-status en nodigt je uit om de pracht van de IJzermonding zelf te ervaren. Plan je bezoek aan dit unieke natuurreservaat en laat je betoveren door de ongerepte schoonheid op de grens van Middelkerke en Nieuwpoort.

De hele wandeling door dit fascinerende gebied vind je, stap voor stap uitgeschreven, via deze link.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.